Hozzávalók
- 40 dkg spagetti tészta
- 20 dkg bacon vagy kolozsvári szalonna vagy (nem főtt) császárszalonna
- ½ fej hagyma (ha kicsi, akkor egész)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás (esetleg még 2 db sárgája)
- 8-10 dkg pecorino vagy parmezán sajt
- olívaolaj
- só
- bors
- 0,3 dl száraz fehérbor (elhagyható)
- ½ csokor friss petrezselyem
Elkészítés
Nagyon alap, nagyon olasz
A tésztát sós vízben fogkeményre (al dente) főzzük.
Amíg a víz melegszik, nagy serpenyőben vagy lábosban (beleférjen a tészta is) egy kevés olívaolajon megpirítjuk a szalonnát, majd kiszedjük, és papírtörlőre tesszük (ha túl sok zsírt engedett, akkor ki lehet belőle kanalazni, kb. 2 evőkanálnyi zsíradék maradjon a sepenyőben).
A maradék zsiradékon közepes lángon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzádjuk az áttört vagy finomra vágott fokhagymát, és még 1 percig dinszteljük. Hozzáadjuk fehérbort, és még 1 percig főzzük.
Közben egy tálkába ütjük a tojásokat (és a plusz sárgájákat), megsózzuk, megborsozzuk, majd felverjük egy villával.
A tésztát átszedjük a serpenyőbe, amit leveszünk a tűzről, meglocsoljuk egy kis főzőlével (kb egy merőkanálnyi). Rátesszük a tojást, a szalonnát és a lereszelt sajt nagy részét (valamennyit félreteszünk a tálaláshoz). Egy nagy villával átforgatjuk az egészet, amíg a tojás a tészta forróságától megszilárdul.
A tetejét megszórjuk petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. A maradék reszelt sajtot kínáljuk mellé.
Tipp: A tojást a forró tészta hője főzi meg, ezért fontos az időzítés: mire a tészta megfő, minden legyen készen és azonnal kerüljön rá a tojás.