Hozzávalók
- 150 ml fehérbor
- 3-500 g tenger gyümölcsei (minipolip, tintahal, garnéla, kagyló, stb.)
- 2 ek olíva olaj
- 50 g vaj
- 1 hagyma finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2 babérlevél
- 350 g rizottó rizs (arborio, vagy kisszemű)
- 1.5 l hal alaplé (nem halászlé!), ennek hiányában szardellapasztával ízesített víz, vagy leveskockából főzött alaplé
- só, bors
- apróra vágott petrezselyem
Elkészítés
Csodás rizottó a tenger gyülöcseivel.
Ha fagyasztott a tenger gyülömcsei és nem engedtük fel előre, akkor egy szűrőben forró víz alá tartva kicsit megolvasztjuk. A bort lábasban felforraljuk, hozzáadjuk a tengeri állatokat és fedő alatt forrástól számítva kb 2 percig pároljuk. Ezután leszűrjük, de a főzőlevet persze megtartjuk.
Az olívaolajat és vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, rádobjuk a hagymát és 3-4 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, babérlevelet és a rizst és jól átforgatjuk, hogy az olaj mindenhol befedje. Így pirítjuk kevergetve 1-2 percig, amíg a szemek áttetszőek lesznek.
Ráöntjük a boros főzőlevet, majd apránként az alaplét, egy-egy merőkanálnyit egyszerre, ahogy a rizs felveszi. Kevergetve kb 15 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul, közben nem hagyjuk kiszáradni.
Tipp: A végén legyen krémes, inkább egy kicsit híg, mert a rizs még utólag is szív fel nedvességet.
Beletesszük a tenger gyülömcseit, sóval, borssal ízesítjük és még 2 percig összemelegítjük.
Azonnal tálaljuk, petrezselyemmel szórjuk.