Paprikáskrumpli

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál kolbász
  • 2 kg krumpli
  • 2-3 ek zsír, vagy két ujjnyi zsírszalonna
  • 2 ek édes pirospaprika
  • 2-3 paradicsom és paprika (elhagyható)
  • bors

Elkészítés

Töreki bográcsban, de lehet otthon is.

A zsírt felforrósítjuk, majd rádobjuk a felkarikázott kolbászt és jól megsütjük. Utána mehet rá a hagyma, 2-3 perc alatt üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a fokhagymát is.

További 1 perc után hozzáadjuk a felaprított paprikát, paradicsomot. Ez a lépés elhagyható, de lecsós alappal sokkal finomabb lesz. Most történetesen Nagyi féle előre befőzött lecsót használtam. 5-10 percig rotyogtatjuk, amíg a paradicsom kezd szétmenni.

Ezután rádobjuk a felkockázott krupmplit, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan átforgatjuk, sózzuk-borsozzuk, majd felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje.

Amíg felforr mehet nagyobb lángon, aztán hagyjuk csendesen főddögélni, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Sőt, én úgy szeretem, amikor a krumpli már kicsit kezd szétfőni. Útközben időnként megkeverjük és pótoljuk a vizet, ha kezd kiszáradni (ez most nem lett elég szaftos).

Tipp: Lábosban is ugyanígy megy.