Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 szál kolbász
- 2 kg krumpli
- 2-3 ek zsír, vagy két ujjnyi zsírszalonna
- 2 ek édes pirospaprika
- 2-3 paradicsom és paprika (elhagyható)
- só
- bors
Elkészítés
Töreki bográcsban, de lehet otthon is.
A zsírt felforrósítjuk, majd rádobjuk a felkarikázott kolbászt és jól megsütjük. Utána mehet rá a hagyma, 2-3 perc alatt üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a fokhagymát is.

További 1 perc után hozzáadjuk a felaprított paprikát, paradicsomot. Ez a lépés elhagyható, de lecsós alappal sokkal finomabb lesz. Most történetesen Nagyi féle előre befőzött lecsót használtam. 5-10 percig rotyogtatjuk, amíg a paradicsom kezd szétmenni.


Ezután rádobjuk a felkockázott krupmplit, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan átforgatjuk, sózzuk-borsozzuk, majd felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje.
Amíg felforr mehet nagyobb lángon, aztán hagyjuk csendesen főddögélni, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Sőt, én úgy szeretem, amikor a krumpli már kicsit kezd szétfőni. Útközben időnként megkeverjük és pótoljuk a vizet, ha kezd kiszáradni (ez most nem lett elég szaftos).
Tipp: Lábosban is ugyanígy megy.