Linzer

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 33 dkg margarin / vagy kb 28 dkg vaj /
  • 17 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor / 6gr /
  • 2 csomag vaniliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • pici só

Elkészítés

Ahogy Ildikó évtizedek óta süti

A lisztben elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajat, hozzáadjuk a porcukrot, vaniliás cukrot, pici sót és a tojássárgájával jól összegyúrjuk. Nyújtás előtt pár órát hűtőben pihentetjük. Bármikor összegyúrható, hűtöben tőbb napot eláll és mélyhűteni is lehet a tésztát.

Tipp: Én szoktam egy részét kakaósnak is csinálni. Elveszeszel belőle kb egy öklömnyi kész tésztát és kis mélyedésbe teszel 1 evőkanál cukrozatlan kakaót és 1 evőkanálnyi vajat vagy margarint és összegyúrod.

Lisztezett felületen adagonként tetszőleges formára kisszagatjuk. 180-190 fokos előmelegített sütőben kb 8 perc alatt kisütjük. Éppen csak kezdjen barnulni a széle, világos maradjon.

Ha kihűlt, lekvárral összeragasztgatjuk.

Tipp: Ha valaki nagyon ráéer, a maradék tojásfehérje felét kikeverheti fényesre porcukorral, amennyit felvesz / kb 10 dkg / és rákenheti, színezheti, ki-mit szeret.