Kuglóf

Hozzávalók

  • 15 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 15 dkg porcukor (én 2 csomag vaníliás cukrot szoktam 13 dkg porcukorral összekeverni)
  • 2,5 dl tej
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • holland kakaópor
  • fahéj

Elkészítés

Egyszerű, de nagyszerű.

A tészta tökéletes állagának titka, hogy minden lépésnél addig keverjük a hozzávalókat, hogy azok „levegősek” legyenek.

Először az olvasztott vajat keverem el a 4 tojás sárgájával, majd ehhez hozzáadom a vaníliás cukrot és az egészet levegősre keverem. Következő lépésként jöhet hozzá a liszt, sütőpor, és a tej apránként és felváltva adagolva – szintén addig keverve, amíg a massza jó levegős nem lesz.

Majd a felvert tojásfehérjét a masszához adom úgy, hogy fakanállal egy irányba finom, de határozott mozdulatokkal (vigyázva arra, hogy ne törjön meg a hab) keverem.

A tészta felét a kivajazott formába öntöm, a megmaradt masszához pedig 1,5 evőkanálnyi holland kakaóport teszek, egy kis őrölt fahéjjal vagy fahéjas cukorral. A kakaós tésztát a vaníliás tésztára öntöm, majd rázogatással és ütögetéssel elegyengetem a két tésztát egymáson. 180°C-on 30-40 percig sütöm.