Pizza napoli

Hozzávalók

Tészta

  • 0.5 L langyos víz
  • 8 g élesztő
  • 27.5 g só
  • 850 g pizza (00-ás) liszt
  • 10 g olíva olaj

Feltétek

  • paradicsompüré
  • só, bors, bazsalikom
  • mozzarella
  • bármi egyéb, amit szeretsz

Elkészítés

Eredeti nápolyi recept

Tészta

  1. Feloldjuk a sót a vízben.
  2. Hozzáadjuk az olíva olajat és az élesztőt, jól elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a liszt nagy részét (kb 700g) és összekeverjük.
  4. Amikor kezd összeállni masszává, kiborítjuk a pultra és kb 15-20 percig dagasztjuk.
  5. Amikor kész, a gombócot letakarjuk nedves konyharuhával és 1 órát kelni hagyjuk.
  6. Egy óra múlva 200-250 grammos gombócokat formázunk belőle, olajozott tepsibe, vagy zárható dobozokba tesszük és 6-8 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. Ha tepsiben van, akkor alaposan le kell fóliázni, ha dobozban, akkor jól lezárni, hogy ne száradjon ki a külseje.

Levegőtől elzárva a tészta egy hétig is eláll a hütőben.

Sütés:

  1. A sütő legyen előmelegítve max hőmérsékletre légkeveréssel.
  2. Egy gombócot a belisztezett pultra teszünk, a tetejére is szórunk lisztet. A közepét kezdjük benyomkodni, hogy a buborékok a széle felé menjenek, aztán körkörösen elkezdjük a kezünkkel nyújtogatni a tésztát (ld. video 10:12)
  3. A tésztát sütőlapra tesszük és elkezdjük ízesíteni: sima paradicsom püré, só, bazsalikom, esetleg bors. Utána mozzarella és egyebek (pármai sonka, szalámi, szardella, bármi).
  4. Mehet a sütőbe, kb. 5 percig kell sütni, amíg megbarnul kicsit a széle.