Hozzávalók
Tészta
- 0.5 L langyos víz
- 8 g élesztő
- 27.5 g só
- 850 g pizza (00-ás) liszt
- 10 g olíva olaj
Feltétek
- paradicsompüré
- só, bors, bazsalikom
- mozzarella
- bármi egyéb, amit szeretsz
Elkészítés
Eredeti nápolyi recept
Tészta
- Feloldjuk a sót a vízben.
- Hozzáadjuk az olíva olajat és az élesztőt, jól elkeverjük.
- Hozzáadjuk a liszt nagy részét (kb 700g) és összekeverjük.
- Amikor kezd összeállni masszává, kiborítjuk a pultra és kb 15-20 percig dagasztjuk.
- Amikor kész, a gombócot letakarjuk nedves konyharuhával és 1 órát kelni hagyjuk.
- Egy óra múlva 200-250 grammos gombócokat formázunk belőle, olajozott tepsibe, vagy zárható dobozokba tesszük és 6-8 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. Ha tepsiben van, akkor alaposan le kell fóliázni, ha dobozban, akkor jól lezárni, hogy ne száradjon ki a külseje.
Levegőtől elzárva a tészta egy hétig is eláll a hütőben.
Sütés:
- A sütő legyen előmelegítve max hőmérsékletre légkeveréssel.
- Egy gombócot a belisztezett pultra teszünk, a tetejére is szórunk lisztet. A közepét kezdjük benyomkodni, hogy a buborékok a széle felé menjenek, aztán körkörösen elkezdjük a kezünkkel nyújtogatni a tésztát (ld. video 10:12)
- A tésztát sütőlapra tesszük és elkezdjük ízesíteni: sima paradicsom püré, só, bazsalikom, esetleg bors. Utána mozzarella és egyebek (pármai sonka, szalámi, szardella, bármi).
- Mehet a sütőbe, kb. 5 percig kell sütni, amíg megbarnul kicsit a széle.