Töltött csirke

Hozzávalók

Csirkéhez

  • 1 csirke
  • Só
  • Fűszersó
  • Kacsazsír
  • Vastagabb tű
  • Vastagabb cérna

Leveshez

  • Csirkeaprólék: szárny, láb, fej, nyak 2 darab sárgarépa
  • 2 darab petrezselyem gyökér
  • Zeller
  • Karalábé
  • Bors
  • Só
  • Őrölt pirospaprika

Töltelékhez

  • 2 evőkanál kacsazsír
  • Csikre háj
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2-3 darab csirkemáj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 1 kanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál liszt
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 5 db tojás
  • Tört bors
  • Csipet só
  • 1 ½ száraz zsemle
  • 2-3 kanál zsemlemorzsa

Körethez

  • Újkrumpli (6-7 darab)
  • Kis petrezselyem

Elkészítés

Állítsunk emléket Nagyi töltött csirkéjének, de ki főzi meg ezt otthon?

A csirkeaprólékból húsleves alapot készítünk. Először a jól megmosott csirkeaprólékot bő vízbe tesszük forrni, majd hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és alacsony lángon hagyjuk rotyogni.

Felaprítjuk a hagymát, csirke hájat (kis darab, kb. ½ evőkanálnyi mennyiség) és a májat valamint a petrezselymet. A kacsazsírba a csirke háját beletesszük, ebben megdinszteljük a hagymát, majdnem pirulásig. Ezután ezt levesszük a tűzről. Következő lépésként hozzáadjuk a pirospaprikát, a vágott pet- rezselyem zöldet és az apróra vágott csirkemájat. 1,5 zsemlét egy percig beáztatunk egy tányér vízbe (az idő attól függ mennyire száraz a zsemle), majd jól kicsavarjuk.

Ezután a tölteléket félretesszük és elővesszük az egész csirkét. A csirke bőrét az ujjainkkal felszedjük alaposan. A nyakának a bőrét összevarrjuk úgy, hogy egy lyukat hagyunk rajta, amin majd behelyezzük a tölteléket. Nagy tűt és cérnát kell használni a varráshoz, mert a Nagyi szerint:

...mi sok tojást teszünk bele nyersen a jobb ízért, ha nem varrjuk be jól, kifolyhat

Ha kész a varrás újra megmossuk, és jól besózzuk.

Folytatjuk a töltelék elkészítését. Csapott evőkanál lisztbe késhegynyi szódabikarbónát elkeverünk, amit aztán hozzáadunk a májas töltelékhez. Jól elkeverjük az egészet.

Amikor kihűlt a töltelék, akkor belekeverjük az 5 tojás sárgáját és a külön habosra felvert tojásfe- hérjét. A beáztatott és kicsavart zsemlét apró darabokban belekeverjük, hozzáadunk 2-3 evőkanál zsemlemorzsát, hogy felvegye a tojás folyós részét.

A jól elkevert tölteléket beletöltjük a csirkébe. Először a bőre alá helyezzük a nyakán keresztül, majd a maradékot a hasába töltjük. Ha kész a töltés, akkor a csirkét a forró levesbe helyezzük, így fő a leves kb. 3-4 órán keresztül.

Közben a krumplit megpucoljuk. A csirkét kivesszük a levesből és megkenjük fűszersóval és kacsazsírral vékonyan. Egy nagy edénybe helyezzük, és 180 fokos sütőbe tesszük addig, amíg jól megpirul a teteje. A cikkekre vágott újkrumplit kis forrásban lévő vízbe helyezzük pár percre, majd petrezselyemmel és kacsazsírral fűszerezzük, félidőben a csirke mellé helyezzük sülni.