Hozzávalók
Csirkéhez
- 1 csirke
- Só
- Fűszersó
- Kacsazsír
- Vastagabb tű
- Vastagabb cérna
Leveshez
- Csirkeaprólék: szárny, láb, fej, nyak 2 darab sárgarépa
- 2 darab petrezselyem gyökér
- Zeller
- Karalábé
- Bors
- Só
- Őrölt pirospaprika
Töltelékhez
- 2 evőkanál kacsazsír
- Csikre háj
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2-3 darab csirkemáj
- 1 darab vöröshagyma
- 1 kanál őrölt pirospaprika
- 1 evőkanál liszt
- Késhegynyi szódabikarbóna
- 5 db tojás
- Tört bors
- Csipet só
- 1 ½ száraz zsemle
- 2-3 kanál zsemlemorzsa
Körethez
- Újkrumpli (6-7 darab)
- Kis petrezselyem
Elkészítés
Állítsunk emléket Nagyi töltött csirkéjének, de ki főzi meg ezt otthon?
A csirkeaprólékból húsleves alapot készítünk. Először a jól megmosott csirkeaprólékot bő vízbe tesszük forrni, majd hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és alacsony lángon hagyjuk rotyogni.
Felaprítjuk a hagymát, csirke hájat (kis darab, kb. ½ evőkanálnyi mennyiség) és a májat valamint a petrezselymet. A kacsazsírba a csirke háját beletesszük, ebben megdinszteljük a hagymát, majdnem pirulásig. Ezután ezt levesszük a tűzről. Következő lépésként hozzáadjuk a pirospaprikát, a vágott pet- rezselyem zöldet és az apróra vágott csirkemájat. 1,5 zsemlét egy percig beáztatunk egy tányér vízbe (az idő attól függ mennyire száraz a zsemle), majd jól kicsavarjuk.
Ezután a tölteléket félretesszük és elővesszük az egész csirkét. A csirke bőrét az ujjainkkal felszedjük alaposan. A nyakának a bőrét összevarrjuk úgy, hogy egy lyukat hagyunk rajta, amin majd behelyezzük a tölteléket. Nagy tűt és cérnát kell használni a varráshoz, mert a Nagyi szerint:
...mi sok tojást teszünk bele nyersen a jobb ízért, ha nem varrjuk be jól, kifolyhat
Ha kész a varrás újra megmossuk, és jól besózzuk.
Folytatjuk a töltelék elkészítését. Csapott evőkanál lisztbe késhegynyi szódabikarbónát elkeverünk, amit aztán hozzáadunk a májas töltelékhez. Jól elkeverjük az egészet.
Amikor kihűlt a töltelék, akkor belekeverjük az 5 tojás sárgáját és a külön habosra felvert tojásfe- hérjét. A beáztatott és kicsavart zsemlét apró darabokban belekeverjük, hozzáadunk 2-3 evőkanál zsemlemorzsát, hogy felvegye a tojás folyós részét.
A jól elkevert tölteléket beletöltjük a csirkébe. Először a bőre alá helyezzük a nyakán keresztül, majd a maradékot a hasába töltjük. Ha kész a töltés, akkor a csirkét a forró levesbe helyezzük, így fő a leves kb. 3-4 órán keresztül.
Közben a krumplit megpucoljuk. A csirkét kivesszük a levesből és megkenjük fűszersóval és kacsazsírral vékonyan. Egy nagy edénybe helyezzük, és 180 fokos sütőbe tesszük addig, amíg jól megpirul a teteje. A cikkekre vágott újkrumplit kis forrásban lévő vízbe helyezzük pár percre, majd petrezselyemmel és kacsazsírral fűszerezzük, félidőben a csirke mellé helyezzük sülni.
