Hozzávalók
- 1,5 kg marha lábszár
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl olaj
- őrölt pirospaprika
- 3 sárgarépa
- petrezselyem
- paprika
- paradicsom
- fehérrépa
- 1 zeller
- 3-4 krumpli
- babérlevél
- majoranna
- kömény
- só, bors
- liszt
- tojás
- víz
Elkészítés
Igazi klasszikus.
A húst kockákra vágjuk. A hagymákat és a fokhagymagerezdeket felap- rítjuk, olajon üvegesre pirítjuk. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről, piros- paprikát adunk hozzá, majd a tűzre visszatéve hozzáadjuk a húst, melyet a legnagyobb fokozaton fehéredésig pirítunk (1,5-2 perc).
Sóval, borssal, majorannával ízesítjük, 3 db egész babérlevelet adunk hozzá, a felvágott paprikát és paradicsomot belekeverjük. Igen alacsony fokozaton kb. 2 órán keresztül főzzük, hogy a hús még ne puhuljon meg (kb. ⅔ készre főzzük).
Vízzel felöntjük az alapot, hozzáadjuk a felkarikázott répát, a petrezsely- met, a zellert. Ha tarhonyával készítjük, akkor azt is most adjuk hozzá, mert sok idő kell neki, hogy megfőjön.
Kicsit később beletesszük a krumplit, ez kb. 8-10 perc alatt fő meg. Ha csiperkés gulyáslevesre vágyunk, akkor egy tojást felverünk, sózzuk, annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit felvesz. Összegyúrjuk, majd apróra csipegetjük, liszttel forgatjuk, és a levesbe öntjük (5-7 perc alatt megfő). Friss fehérkenyér és csípős paprika elengedhetetlen a fogyasztáshoz!