Gulyásleves

Hozzávalók

  • 1,5 kg marha lábszár
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl olaj
  • őrölt pirospaprika
  • 3 sárgarépa
  • petrezselyem
  • paprika
  • paradicsom
  • fehérrépa
  • 1 zeller
  • 3-4 krumpli
  • babérlevél
  • majoranna
  • kömény
  • só, bors
  • liszt
  • tojás
  • víz

Elkészítés

Igazi klasszikus.

A húst kockákra vágjuk. A hagymákat és a fokhagymagerezdeket felap- rítjuk, olajon üvegesre pirítjuk. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről, piros- paprikát adunk hozzá, majd a tűzre visszatéve hozzáadjuk a húst, melyet a legnagyobb fokozaton fehéredésig pirítunk (1,5-2 perc).

Sóval, borssal, majorannával ízesítjük, 3 db egész babérlevelet adunk hozzá, a felvágott paprikát és paradicsomot belekeverjük. Igen alacsony fokozaton kb. 2 órán keresztül főzzük, hogy a hús még ne puhuljon meg (kb. ⅔ készre főzzük).

Vízzel felöntjük az alapot, hozzáadjuk a felkarikázott répát, a petrezsely- met, a zellert. Ha tarhonyával készítjük, akkor azt is most adjuk hozzá, mert sok idő kell neki, hogy megfőjön.

Kicsit később beletesszük a krumplit, ez kb. 8-10 perc alatt fő meg. Ha csiperkés gulyáslevesre vágyunk, akkor egy tojást felverünk, sózzuk, annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit felvesz. Összegyúrjuk, majd apróra csipegetjük, liszttel forgatjuk, és a levesbe öntjük (5-7 perc alatt megfő). Friss fehérkenyér és csípős paprika elengedhetetlen a fogyasztáshoz!