Hozzávalók
- 1 kiló krumpli
- 1 tojás
- liszt, amennyit a tészta kíván
- zsemlemorzsa
- zsír
- kb. 30 db szilva
- szilvalekvár
- kristály- és porcukor
- őrölt fahéj
- só
- olaj
Elkészítés
és nudli, ahogy a Nagyi készíti.
Gombóc:
A szilvákat hosszanti irányban teljesen kettévágjuk, kimagozzuk, cukorral, fahéjjal szórjuk meg, finoman összekeverjük. A krump-lit héjában, vagy hámozva megfőzzük. Még melegen összetörjük, majd a már kihűlt krumplit étolajjal meglocsoljuk (kb. 4-6 evőkanál). Lisztet szitálunk rá (kb. 20-30 dkg), amennyit a tészta felvesz.
Nagy lábasban vizet teszünk fel forrni. A tésztát összekeverjük, röviden meggyúrjuk, kettéosztjuk. A gyúródeszkát és az első adag tészta felszínét lisztezzük, kb. fél centiméteres vastagságúra nyújt- juk (inkább vékonyabbra).
A tésztát egy-egy gombóc megformálásához elegendő nagyságú háromszögekre vágjuk (ahogy az ábrán látható), a háromszögekre helyezzük a félszilvákat, rájuk mokkáskanálnyi szilvalekvárt teszünk. Ezeket lefordítjuk a tésztára, a háromszög sarkait összenyomkodjuk, így gombócot képzünk. Liszttel meghintjük, újra gömbölygetjük, s azonnal a forrásban lévő vízbe helyezzük.

Mindeközben kuktánk elkészíti a zsemlemorzsát. Serpenyőben két diónyi zsírt olvaszt, ráönti a zsemlemorzsát, rózsaszínre pirítja, kis vizet ad hozzá, hogy duzzadjon. Még egy kicsit pirítja, kristálycukrot, fahéjat, vaníliát ad hozzá, ki hogy szereti.

Mikor a gombócok feljönnek a víz színére, szűrővel egy pillanatra hideg vízbe tesszük őket, hogy edződjenek. Ezt követően azonnal egy másik tálba tesszük, ahol olvasztott zsírral locsoljuk meg őket, s finoman összerázzuk. A prézlit apró adagokban oszlatjuk el a gombócokon, közben mindig meg-megrázogatva, hömbölgetve őket a tálban. Az elkészült gombócokat porcukorral szórjuk, s melegen tálaljuk. A tészta másik felével ugyanígy járunk el, ill. készíthetünk belőle nudlit is.
Tipp 1: Fontos, hogy a gombócok elkészültével azonnal megfőzzük őket, nem szabad őket állni hagyni, különben ellágyul.
Tipp 2: Amelyik gombóc szétesik, az a gazdasszonyé!
Nudli
Nudli készítéséhez a meggyúrt, kicsit vastagabbra nyújtott tésztát bő ujjnyi csíkokra vágjuk, ezeket 0,5-1 cm-es hasábokra daraboljuk tovább. A kis hasábokat bal kézzel megnyomjuk, majd jobb kézzel hengergetjük nudlivá. A nudlit főzzük, míg fel nem jön, pillanatig hideg vízben eddzük, zsírral, sóval kenjük. Mákkal vagy dióval szórjuk, cukrozzuk. Legalább olyan finom, mint a gombóc.