Hozzávalók 1 literes üveghez
- fél kg ún. kovászolni való uborka
- fél liter víz
- egy evőkanál só (ízlés szerint 30-40 gramm)
- virágos kapor, meggyfalevél, fokhagyma, akármi
Elkészítés
Nem krumpli, és nem is kenyér kell a tökéletes kovászos uborkához
Az uborkák legyen minél kisebbek, van, aki a 8 centire esküszik, én a lehető legkisebbekre. A vizet felforralom a sóval, és hagyom teljesen kihűlni. Az uborkákat beáztatom, lesikálom, végeit levágom, és hústűvel megszurkálom. Állítva a teljesen tiszta üvegekbe rakosgatom egymáshoz nagyon közel, közéjük bújtatom a többi fűszert, alapanyagot, bármit. Felöntöm a kihűlt sóoldattal, és most jön a lényeg: a víz egészen el kell, hogy lepje a zöldségeket, ennek érdekében pedig lehet, hogy szükség lesz valamilyen súlyra is, ami a víz alatt tartja őket. Lehet kapni speciális edényt is, vagy direkt erre a célra kifejlesztett súlyt, én egy kis poharat, bögrét, bármit szoktam beletenni, ami illeszkedik. Teljesen légmentesen lezárom, és nem tűző napon, hanem egyenletesen meleg helyen tartom, és teszek alá egy tányért, mert olykor ereszt. Naponta egyszer kinyitom az üveget, szakkifejezéssel sziszegtetem, majd visszazárom. 3-4 nap múlva érdemes megkóstolni, ha ízre már bejön, mehet a hűtőbe. Ha még nem, akkor egy nap múlva újrakóstolás.
Ugyanezzel a technikával működik a káposzta, zöldbab, paradicsom, szóval minden olyan zöldség, aminek épp szezonja van.
Tipp: Ugyanezzel a technikával működik a káposzta, zöldbab, paradicsom, szóval minden olyan zöldség, aminek épp szezonja van.