Hozzávalók
Piskótához
- 4 tojás
- 4 ek. kristáycukor
- 4 ek.liszt
- 2 g vaniliás cukor
- csipet sütőpor
Krémhez
- 500 g tejföl
- kb 10 dkg porcukor
- fél citrom leve
- kb 30 dkg eper
- 6 lap zselatin
- 1 kis epres joghurt
- 3 dl tejszín
Elkészítés
Avagy a tejfölös epres kocka
Piskóta:
Az egész tojásokat és a vaniliáscukrot a legmagasabb fokozaton a robotgépen habbá verjük, majd a legalacsonyabb fokozaton lassan belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük középre kb. 10 percre.
Ha megsült lehúzzuk róla a papírt és elfelezzük.
Krém:
A 6 lap zselatint beáztatjuk hideg vizbe egy kis tálba. Nagyobb tálba beletesszük a tejfölt és a porcukorral és vaniliás cukorral kikeverjük simára, beletesszük az epres joghurtot és elkeverjük.
Az előkészített epret vagy apróra öszszevágjuk, vagy összenyomjuk kicsit darabosra (én krumplinyomóval szoktam). A zselatinról leöntjük a vizet, kinyomkodjuk és fél perc alatt a mikróban megolvasztjuk langyosra!
Beleöntjük a krémbe és gyorsan elkeverjük, majd a keményre felvert tejszínt beleforgatjuk az epres krémbe. Beletesszük a fél piskótát egy tálba, beleöntjük a krémet és beborítjuk a másik piskótával. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Díszítés ahogy tetszik: porcukorral megszórva, tejszinhabbal és eperrel stb.
Tipp: Ha tortának sütitek akkor csak 3 tojásból a piskóta, marad a tortaformába nem kell elvágni és bele a krém (ez egyszerűbb elkészítés).