Ricottás gnocci

Hozzávalók

Gnoccihoz

  • 20 dkg liszt
  • 22 dkg ricotta
  • 3 tojás sárgája
  • 20 g parmezán
  • só, bors, szerecsendió

Szószhoz

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 doboz aprított paradicsom
  • chili (elhagyható)
  • 2 kisebb cukkíni

Elkészítés

Könnyű kis gnocci friss szószban

Paradicsomos, cukkínis szósz:

Olívaolajat forrósítunk, rádobjuk a fokhagymát (és a chilit). 1-2 perc után hozzáadjuk a cukkínit és 6-8 percig pároljuk. Ezután ráöntjük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, bazsalikomot szórunk rá. Amíg a gnocci készül ez kis lángon rotyoghat (15-20 perc).

Tipp 1: Ha csak kicsit csípősre akarjuk, magozzuk ki a chilit...

Tipp 2: Használjunk friss bazsalikomot! Ezt viszont csak az utolsó tíz percre adjuk a szószhoz.

Gnocci:

A hozzávalókat kézzel összedolgozzuk és néhány percig gyúrjuk, amíg egy rugalmas gombóc lesz belőle.

A tésztát 4 részre osztjuk és ezekből kb. hüvelykujj vastagságú hurkákat sordunk. Belisztezzük és késsel gnocci méretű darabokra vágjuk. A kész gnoccikat is megszórjuk liszttel és megforgatjuk, különben összeragadnak.

Lobogó sós vízbe dobjuk őket, amikor újra felforr és kezdenek feljönni a tetejére, még 1-2 percig főzzük, majd szűrővel átszedjük a szószra. Nem baj, ha megy vele némi főzővíz, az jót tesz a szósznak.

Átforgatjuk a szószban és kész. Hagyjuk néhány percig fedő alatt állni.

Tálaláskor parmezánt reszelünk a tetejére.