Hozzávalók
Gnoccihoz
- 20 dkg liszt
- 22 dkg ricotta
- 3 tojás sárgája
- 20 g parmezán
- só, bors, szerecsendió
Szószhoz
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 doboz aprított paradicsom
- chili (elhagyható)
- 2 kisebb cukkíni
Elkészítés
Könnyű kis gnocci friss szószban
Paradicsomos, cukkínis szósz:
Olívaolajat forrósítunk, rádobjuk a fokhagymát (és a chilit). 1-2 perc után hozzáadjuk a cukkínit és 6-8 percig pároljuk. Ezután ráöntjük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, bazsalikomot szórunk rá. Amíg a gnocci készül ez kis lángon rotyoghat (15-20 perc).
Tipp 1: Ha csak kicsit csípősre akarjuk, magozzuk ki a chilit...
Tipp 2: Használjunk friss bazsalikomot! Ezt viszont csak az utolsó tíz percre adjuk a szószhoz.
Gnocci:
A hozzávalókat kézzel összedolgozzuk és néhány percig gyúrjuk, amíg egy rugalmas gombóc lesz belőle.
A tésztát 4 részre osztjuk és ezekből kb. hüvelykujj vastagságú hurkákat sordunk. Belisztezzük és késsel gnocci méretű darabokra vágjuk. A kész gnoccikat is megszórjuk liszttel és megforgatjuk, különben összeragadnak.
Lobogó sós vízbe dobjuk őket, amikor újra felforr és kezdenek feljönni a tetejére, még 1-2 percig főzzük, majd szűrővel átszedjük a szószra. Nem baj, ha megy vele némi főzővíz, az jót tesz a szósznak.
Átforgatjuk a szószban és kész. Hagyjuk néhány percig fedő alatt állni.
Tálaláskor parmezánt reszelünk a tetejére.